skip to Main Content

Omdat het stotteren mij erg in de weg zat, heb ik hulp gezocht bij Sukima. Het voelde meteen goed. Ik heb erg veel gehad aan alle wijze lessen. Ik stotter veel minder en gebruik de technieken in het dagelijks leven als ik dat wil.  Ik heb nu het gevoel dat ik mezelf kan redden met het stotteren. Soms stotter ik nog wel, maar ik pieker er niet meer over en kies zelf hoe ik wil dat mijn spreken klinkt. Heel erg bedankt!

Vanwege een onplezierige gezichtsverlamming ben ik verwezen naar de logopedie. Ik had niet verwacht dat logopedie hier iets in zou kunnen betekenen, maar door bepaalde technieken met mondbewegingen en het stimuleren van spieren met ijs heb ik binnen twee maanden toch vooruitgang gezien. Daar ben ik erg blij mee. Nu is mijn gezichtsverlamming niet meer te merken. De samenwerking met het ziekenhuis stelde ik zeer op prijs.

Ik heb de samenwerking met Sukima als heel prettig ervaren. Ik vond het fijn dat ik uitleg kreeg over hoe de stem en articulatie werkt. De behandeling had duidelijke stappen en de opdrachten die ik kreeg waren logisch voor mij. Tijdens het proces voelde ik me begrepen. Ik heb nu meer controle over mijn stem, articulatie en luidheid. Dit komt tijdens mijn werk erg goed van pas!

Ik vond de samenwerking heel prettig. Ik heb veel gehad aan de rust tijdens de behandeling. Ik nam de rust over in de oefening. Het heeft geholpen om mijn gehoor te trainen, want ik merk het nu op als ik versnel of de woorden niet volledig uitspreek. Ik voel me zelfverzekerder en ik krijg positieve reacties uit mijn omgeving.  Ik heb er veel aan gehad.
Klaudia is heel geduldig en heeft het voor elkaar gekregen dat onze zoon los kwam en hij vertrouwen kreeg. Klaudia voelde goed aan wat nodig was en lette erop niet te forceren. Dat vond ik heel prettig en het werkte goed voor onze zoon. Ik ben heel tevreden en blij dat Marijn het nu zo goed doet en zo duidelijk praat.

Door de stottertherapie bij Sukima weten we wat we kunnen doen om Ilse weer vloeiender te laten spreken. De gesprekken met Sukima hebben ervoor gezorgd dat we ons minder zorgen maken en meer ontspannen zijn als Ilse een moeilijker momentje heeft in het praten. Sukima neemt de tijd voor het geven van persoonlijk advies, uitleg en het leren kennen van elkaar. Ilse spreekt vloeiender,  is weer vrolijk en wordt niet meer boos door het stotteren.

Via de fysiotherapeute ben ik bij Sukima terecht gekomen i.v.m. pijn in de hartstreek die waarschijnlijk veroorzaakt werd door ademhalingsproblemen bij het spreken. Zij heeft mij allerlei adem en stem technieken geleerd, waardoor het spreken minder energie kost en nog zelden pijn veroorzaakt. Ook heeft zij een proces van bewustwording in gang gezet, van de invloed van gedachten en gevoelens op het ademen.
En door mindfulness oefeningen heb ik geleerd om helemaal in het nu te zijn,waardoor de adem als vanzelf gaat en de spanning rond het hart verdwijnt.
Ik ben heel blij met alles wat ik van Sukima geleerd heb.
Ik vind dat je nooit te oud bent om nieuwe dingen te leren.

 

Na bijna 2 jaar te hebben rondgelopen met stem en keelproblemen kwam ik bij Sukima terecht. Ik bleek verhoogde spierspanning te hebben rond het strottenhoofd. Sukima is er in gespecialiseerd om dit te behandelen. Al na de eerste behandeling werden mijn klachten beter, ik ben nu een aantal keren bij haar geweest voor massage rond het strottenhoofd en het gaat stukken beter. Ze behandelt je met zorg en aandacht en mocht ik weer klachten krijgen dan ga ik zeker naar Sukima terug.

We zijn bij Klaudia geweest voor de taalontwikkeling van onze zoon Gijs. De begeleiding was goed en duidelijk. We zijn heel tevreden. Klaudia gaf een rustige indruk, zodat Gijs zich op zijn gemak voelde. Hij was in het begin wel verlegen, maar ging met plezier naar logopedie.

Onze middelste zoon is in het najaar van 2016 begonnen met logopedie bij Rondom Spraak. Hij was toen 3½ jaar oud. Hij had een spraak-taalachterstand door een gehoorprobleem dat uiteindelijk makkelijk te verhelpen bleek door buisjes te plaatsen in de oren. Meerdere malen werd ons verteld dat hij "gewoon" een laatbloeier was qua spraak, dat het wel goed zou komen als hij naar school zou gaan maar wij voelden dat er iets niet klopte. Na het plaatsen van buisjes ging het al snel beter met het gehoor en zijn we gestart met logopedie.

Klaudia heeft hem heel langzaam wegwijs gemaakt in het goed leren praten: spelenderwijs testjes doen, samen spelletjes doen, lezen en knutselen. Elke sessie werd er iets anders gedaan en kregen we een korte terugkoppeling met een opdrachtje voor thuis. Onze zoon heeft grote sprongen gemaakt in zijn taalontwikkeling maar ook in zijn gedrag. We hebben ineens een kletskous in huis die we begrijpen en die zich veel gelukkiger voelt."

'Ik ben heel tevreden met de logopedische begeleiding. Logopedie is een hele grote steun geweest, een eerste houvast, toen ik de diagnose chronische hyperventilatie kreeg. Klaudia herkende de klachten en heeft concrete kleine handvaten gegeven waar ik veel aan had. Ik ben heel blij dat ik me er nu beter bewust van ben en duidelijker 'nee' kan zeggen om meer rust voor mezelf te hebben.’

Ik vind het heel fijn om te weten wat ik kan doen als ik hyperventileer. Ik ben blij met de tips die ik heb gekregen. Door de tips kan ik mijn ademhaling beter onder controle krijgen. Dat lukte mij eerder niet. Tijdens het spreken raakte ik ook buiten adem, maar ik spreek nu veel rustiger. Ik ben blij dat ik met Klaudia in contact ben gekomen, want eerst had ik het gevoel dat ik verzoop. Door het contact met Klaudia is het leven weer iets aangenamer.’

Door de uitleg die ik heb gekregen snap ik beter hoe stotteren werkt en hierdoor kan ik er beter mee omgaan. De verschillende technieken helpen in het dagelijks leven. Ik heb het stotteren beter leren accepteren en schaam me er minder voor. Ondanks dat ik nog wel stotter is het nu een veel minder groot probleem voor me. Sukima neemt de tijd en is geduldig. Ze neemt de tijd om alles rustig uit te leggen en een goeie strategie te bepalen. De kalmte en rust in de aanpak van Sukima zorgt ervoor dat ik vertrouwen heb in haar deskundigheid. 

Sukima is opmerkzaam en ik vind het knap dat ze in de behandeling erg geduldig is. Ze bedenkt leuke en afwisselende oefeningen, die aansluiten bij wat Sophie leuk vind. Door haar spontaniteit en creativiteit weet ze de aandacht van Sophie tijdens de behandelingen vast te houden. Ik ben erg tevreden over de behandeling en werkwijze. 

Tijdens het eerste gesprek viel het me gelijk op dat je heel vriendelijk was. Ik voelde mij op mijn gemak bij Sukima en schaamde me helemaal niet bij haar. Ik dacht eerst altijd dat ik raar praatte en dat stotteren niet normaal was. Ik dacht er heel veel over na wat andere van stotteren zouden vinden. Nu maakt het me niets meer uit dat ik af en toe stotter en weet ik dat stotteren niet iets raars is. De oefeningen vond ik fijn en leerzaam. Ik weet nu wat ik kan doen als de /k/ bij mij vast komt te zitten en gebruik dit ook in verschillende situaties. 

Door de stottertherapie bij Sukima ben ik bewuster over mijn eigen spraak en is het makkelijker om rustiger te praten, waardoor ik minder veel stotter. Ik heb veel tips gekregen over hoe ik met het stotteren om kan gaan. Ik durf nu weer te presenteren in de klas, ondanks dat ik het spannend vind. Het stotteren zit me tijdens het presenteren veel minder in de weg.

Dankzij het geduld van de logopedist, het enthousiasme en de vakkennis heeft onze zoon een enorme sprong gemaakt in zijn spraakontwikkeling. Met veel plezier gaat hij naar logopedie.

Mike voelde zich al snel bij de logopedist op zijn gemak. Doordat zij spelenderwijs oefent, gaat het oefenen erg goed en zien we vooruitgang, ondanks dat onze zoon het nog lastig vind om zich te concentreren.

Na de stottertherapie bij Sukima vind ik mijn stotters niet meer zo vervelend. Het lukt me om langzamer te praten als ik dat wil, waardoor ik minder vaak stotter. Én ik weet wat ik kan doen als er een woordje toch even vast zit. Als moeder van Lieke vond ik het erg fijn dat Sukima de tijd en ruimte nam voor oudergesprekken en ouderbegeleiding.

Door de stottertherapie bij Sukima heb ik meer zelfvertrouwen gekregen, hierdoor gaat het spreken makkelijker.  Het lukt nu om de geleerde technieken te gebruiken in het dagelijks leven. Ik heb geleerd open te zijn over mijn stotteren. Omdat ik zelf makkelijker over mijn stotteren praat met andere, weet ik wat andere vinden van mijn stotteren en hierdoor maak ik me minder druk over wat andere mensen van stotteren vinden.

Door de stottertherapie bij Sukima weten wij veel beter hoe stotteren werkt en wat het is .Wij weten nu hoe we als ouders om kunnen gaan met het stotteren van ons kind. Dit brengt veel rust tijdens de gesprekken met onze zoon. We luisteren nu naar de inhoud in plaats van naar het stotteren en daardoor irriteren we ons minder aan hoe hij spreekt. Dit alles heeft een positieve werking op het spreken van Kevin en op onze wisselwerking.

Na de stottertherapie bij Sukima voel ik me niet meer hopeloos. Ik heb meer vertrouwen gekregen in het spreken. Ik weet nu wat ik kan doen met de stotters en daardoor heb ik zelf weer meer controle over het stotteren en spreken. Doordat Sukima zelf nog steeds af en toe stottert weet zij precies welke gedachten en onzekerheden komen kijken bij het stotteren, dit vond ik een groot voordeel tijdens de behandeling.

Door de stottertherapie bij Sukima heb ik geleerd dat het mogelijk is om het spreken echt soepeler en makkelijker te laten verlopen. Als je maar bereid bent om veel te oefenen. Daarnaast heb ik van Sukima geleerd dat het stotteren er mag zijn en dat het niet helpt om het stotteren te verstoppen. Hierdoor voel ik me meer ontspannen als ik spreek.

Back To Top